Lage rugpijn?
Hebt u last van lage rugpijn? Dan kan de volgende informatie u misschien wat op weg helpen.
​
​​

Eerst en vooral wordt lage rugpijn in twee groepen ingedeeld. Enerzijds de aspecifieke en anderzijds de specifieke vorm. Bij de specifieke vorm is er een anatomische oorzaak voor uw pijn. Denk hierbij aan een discusletsel of wervelfractuur. Gelukkig komt deze vorm van rugpijn maar in een minderheid van de gevallen voor. Twijfelt u of u hier last van hebt? Dan neemt u best contact op met uw kinesist of huisarts.
Zoals u dus kan vermoeden vormt aspecifieke rugpijn het leeuwendeel van de rugpijnen. Bij deze vorm is er “geen echt letsel”. Dit wil zeggen dat we op een scan geen oorzaak van de rugpijn kunnen weerhouden. Over het nut van een scan bij rugpijn kom ik straks even terug. Wat bedoelen we wanneer we zeggen dat er “geen echt letsel" is? Misschien beweegt een gewricht wat stroever of trekt een spier licht in kramp. Dus, geen echt letsel maar volledig goed beweegt het ook niet.
Dit brengt ons naadloos bij het biomechanische aspect. Vaak denken we dat rugpijn ontstaat door iets dat “biomechanisch stroef” loopt in het lichaam, zoals een gewricht dat minder soepel beweegt. Uit onderzoek blijkt echter dat we het belang van biomechanica bij lage rugpijn vaak overschatten. We zien namelijk dat lage rugpijn vaker voorkomt bij mensen die weinig bewegen. Een sedentaire levensstijl kan dus een bron van lage rugpijn zijn.
Ook voeding speelt een rol. Vooral rood vlees, vetten en suikers zouden bijdragen tot lage rugpijn. Verder is er een link tussen stress en rugklachten: hoewel stress vaak als oorzaak wordt aangewezen bij veel diverse klachten, is het bij rugpijn ook echt een relevante factor. Tot slot kunnen slechte slaapgewoontes eveneens bijdragen aan het ontstaan van lage rugpijn.
Ik ging u nog vertellen over die scan. Een vaak gestelde vraag is of er eigenlijk geen scan dient te worden genomen? Tien jaar geleden belandden veel mensen onder een scan als ze lage rugpijn hadden. Echter zien we dat dit bijna nooit tot een andere therapie leidt, en dus is die scan onnuttig. Als er wel een scan dient te gebeuren, zal uw kinesist of arts u daarin adviseren. Er is nog een ander nadeel aan het nemen van een scan. Zo zien we vaak problemen verschijnen op een scan die eigenlijk niets te maken hebben met de lage rugpijn van dat moment. Zo blijkt de helft van alle 45 jarigen een discus probleem te hebben, zelfs al hebben ze geen rugpijn. Als dan iemand dit in het protocol leest, leidt dit vaak tot bewegingsangst of slechtere coping. Dit werkt erg nefast op het verloop van de lage rugpijn.
Verloop van lage rugpijn? Dat brengt me bij het laatste item. Rugpijn wordt ingedeeld in functie van de duur. De eerste zes weken worden als acute fase aanzien. Binnen deze fase zit u nog in het normaal beloop. Dit wil zeggen, als u voldoende probeert te bewegen en zaken als die bovenvermelde stress, slaaptekort,... probeert te vermijden u meestal gewoon spontaan zal beteren. Er is dus niet meteen nood om naar uw kinesist of huisarts te gaan. Ziet u toch na een tweetal weken geen beterschap in uw rugpijn? Dan kan u best contact opnemen met een zorgverlener. Hebt u daarentegen nog andere klachten? Bijvoorbeeld pijn uitstraling naar het been, nachtelijke pijn, krachtsverlies, voosheid,... Neem dan direct contact op met de huisarts of kinesist.
Hebt u na die eerste zes weken nog last? Dan komt u in de subacute en nadien chronische fase terecht. Allicht zal de klacht niet meer spontaan wegtrekken. Ga dan zeker langs uw manueel therapeut om u verder te helpen.
Best wel een lange tekst om u lage rugpijn in een notendop uit te leggen. Onthou dus vooral het verschil tussen specifieke en aspecifieke rugpijn. De risicofactoren voor rugpijn en het beloop met de verschillende fases.